Protecția respiratorie
Semimască SINGER FFP3 NR D cu supapă, AUUMEC30V
Semimască SINGER FFP2 NR D cu supapă, AUUMEC20V
Semimască SINGER FFP3 NR D cu supapă, AUUM30VSL
Protecţia respiratorie presupune identificarea factorilor de risc şi alegerea corectă a echipamentelor pentru eliminarea acestora. Factorii de risc pot fi de tip pulberi (praf, particule, aerosoli) sau de tip gaz.
Pe lângă natura factorului de risc trebuie luată în calcul şi densitatea substanţei nocive în atmosfera ambiantă. Concentraţia substanţelor dăunătoare se măsoară în ppm (părţi per milion) iar echivalenţa procentuală se face aritmetic şi determină clasa de protecţie:
Clasa 1 = concentraţie de poluant mai mică decât 0,1%, adică 1.000 ppm.
Clasa 2 = concentraţie mai mică decât 0,5%, adică 5.000 ppm.
Clasa 3 = concentraţie mai mică decât 1% adică 10.000 ppm.
În funcţie de modul de expunere a lucrătorului la factorii de risc se definesc următorii parametri: VLE – Valoarea Limită de Expunere pe termen scurt, care nu trebuie să depăşească 15 minute şi nu mai mult de 4 ori pe zi, cu minim 60 de minute între expuneri; VME – Valoarea Medie de Expunere, care reprezintă limita medie de expunere timp de 8 ore, măsurată în ppm.
Aceste valori sunt indicate în normele europene pentru fiecare tip de substanţă în parte şi determină tipul de mască necesar (semimască sau mască integrală) precum şi tipul de filtru necesar.