Opritoare de cădere


Opritoarele de cădere sunt acele părţi componente ale unui sistem anti-cădere care permit mişcarea lucrătorului liber în sus şi controlat în jos şi care în momentul în care se produce căderea declanşează blocarea deplasării. De regulă, sunt mecanisme mecanice care detectează mişcarea cu o viteză mult mai mare decât cea uzuală ca semn al căderii şi în acel moment blochează deplasarea. Opritoarele de cădere pot fi montate pe franghie sau pe cablu metalic. De asemenea, putem avea opritoare de cădere de tip rolex, care sunt alcătuite dintr-un rulou cu arc, pe care se înfăşoară chingă textilă sau cablu metalic, mişcarea lucrătorului făcându-se mult mai liber şi mai lin, în raza de lungime a coardei. Opritoarele de cădere de tip retractabil prezintă avantajul de a permite greutăţi mai mari pentru lucrător decât celelalte tipuri, precum şi lungimi mai mari, care pot ajunge la 15 şi chiar 25 de metri, fapt care permite o libertate mare de acţiune pentru utilizatori. Şi opritoarele de cădere sunt prevăzute cu indicatoare ale producerii unei căderi, eveniment după care echipamentul trebuie scos din uz. 

Amortizorul de şoc este acea parte a unui sistem anti-cădere care are rolul de a atenua şocul căderii prin disiparea unei părţi e energiei de cădere. Acest lucru se realizează de regulă prin ruperea unor cusături practicate într-o bandă textilă împăturită şi ambalată în aşa fel încât din momentul producerii căderii şi până în momentul opririi, banda împăturită se desface şi se desfăşoară până la o lungime (de regulă) de 2 m. Desfacerea şi derularea se produce prin ruperea cusăturilor iar acest lucru consumă din energia cinetică apărută prin cădere. Absorbantul de şoc se montează de regulă între ham şi elementul de legătură, sau între elementul de legătură şi opritorul de cădere dar nu trebuie să lipsească în nici un caz, fiind elementul care face ca oprirea să nu fie bruscă, fapt care produce rănirea utilizatorului. În mod evident, după o cădere amortizorul nu mai poate fi folosit, fiind distrusă integritatea sa fizică.

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.