Protecția picioarelor


Articolele pentru protecţia picioarelor acoperă gama de riscuri asupra degetelor, tălpii, călcâiului și gleznei piciorului, riscuri care pot fi de: lovire de către corpuri aflate în cădere sau mişcare pe orizontală/verticală; înțepare cu obiecte ascuțite sau tăioase; alunecare pe suprafețe umede; acţiunea frigului, a căldurii extreme și a proiecțiilor de particule topite.

Construcţia şi performanţele echipamentelor pentru protecţia picioarelor sunt reglementate de norma europeană EN ISO 20344 ce defineşte metodele de testare ale articolelor de încălțăminte de siguranță, protecție și lucru, completată de normele europene specifice:

a) EN 20345 pentru încalţămintea profesională, echipată cu bombeu care protejează împotriva şocurilor şi presiunii;

b) EN 20347 pentru încălţămintea de lucru care nu are bombeu de protecţie;

c) EN 61340-4-3 pentru încălţămintea electrostatică;

d) EN 20349 pentru încălţamintea împotriva riscurilor termice şi proiecţiilor de metal topit. Clasificarea şi identificarea echipamentelor pentru protecţia picioarelor este realizată prin simboluri, funcţie de aceste norme europene şi de pericolele acoperite, astfel:

I. Protecţia mecanică - face referire la exigenţele fundamentale şi adiţionale ale articolelor de încălţăminte.

I.1 Încălţăminte marcată cu "S" (încălţăminte de siguranţă echipată cu bombeu de protecţie conceput să furnizeze o protecţie împotriva şocurilor la un nivel de energie maxim care echivalează cu 200 Joule şi împotriva unei striviri de 15 kN). a) SB: proprietăți fundamentale; b) S1=SB plus spate închis, proprietăţi antistatice, absorbţia energiei la călcâi, rezistenţa tălpii la hidrocarburi; c) S1P=S1 plus talpă antiperforare; d) S3=S1P plus rezistenţă crescută la apă; e) S4=SB plus spate închis, proprietăţi antistatice, absorbţia energiei la călcâi, rezistenţa tălpii la hidrocarburi; f) S5=S4 plus talpă antiperforare, talpă cu crampoane. I.2 Încălţăminte marcată  cu "O" (încălţăminte de lucru fără bombeu de protecție): a) OB = proprietăți fundamentale; b) O1=OB plus spate închis, proprietăţi antistatice, absorbţia energiei la călcâi, rezistenţa tălpii la hidrocarburi; c) O2=O1 plus rezistenţă crescută la apă.

II. Proprietăţi electrice – articolele de încălţăminte pot fi conductive (C), antistatice (A) sau izolante.

III. Proprietăţi ale tălpii - articolele de încălţăminte pot avea talpa izolantă împotriva căldurii (HI), izolantă împotriva frigului (CI), rezistentă la soluri industriale dure la interior tip pardoseală în industria alimentară (SRA), rezistentă la soluri industriale dure, la interior sau la exterior, tip acoperire cu vopsea/răşină (SRB), rezistentă la toate tipurile de soluri dure pentru utilizări polivalente, la interior sau exterior (SRC).

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.